ΤΗΝΟΣ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Γενικές Πληροφορίες

Το νησί της Τήνου έχει ταυτιστεί στην συνείδηση των περισσοτέρων, σαν προορισμός για το προσκύνημα στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας και επίσκεψη στον επιβλητικό ναό της Μεγαλόχαρης.

Η ανεξερεύνητη Τήνος κρύβει ένα μοναδικό πλούτο που τον συνθέτουν Μεσαιωνικά ζωντανά χωριά, πανέμορφα μονοπάτια, πεντακάθαρες παραλίες, βράχια και  σεληνιακά πετρώματα που ενέπνευσαν διάσημους Έλληνες γλύπτες, το επιβλητικό κάστρο του Εξώμβουργου,  καταπράσινες πλαγιές με πηγές και ρυάκια, όπως και το πλήθος από τους περιστεριώνες που αποτελούν  ένα αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα μοναδικό στις Κυκλάδες.

Στην Τήνο υπάρχουν περισσότερα από εξήντα χωριά και οικισμοί που οι κάτοικοι τους δεν τα εγκαταλείπουν χειμώνα-καλοκαίρι.  Βλέποντας τα από μακριά, δίνουν ένα άσπρο χρώμα στις καταπράσινες πλαγιές. Όταν τα πλησιάσεις και μπεις μέσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια τους,  μένεις άναυδος από την μοναδική αρχιτεκτονική που τα χαρακτηρίζει.  Σπίτια κτισμένα το ένα διπλά στο άλλο όπου η σκεπή του ενός γίνεται βεράντα στο άλλο και όλα μαζί ένα αρμονικό σύμπλεγμα που η καμπύλη, το άσπρο και το χρώμα των λουλουδιών ηρεμούν την ψυχή του επισκέπτη.

Αρμονικές γραμμές, απλότητα και λειτουργικότητα χωρίς υπερβολές με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτά συναντά ο επισκέπτης με μια βόλτα στον Αρνάδο, τα Δύο Χωριά, τον Τριαντάρο, την Αγάπη, τον Φαλατάδο, τα Ιστέρνια, τον Πύργο, τον Μαρλά χωρίς να λησμονούμε ή αδικούμε όλα τα υπόλοιπα.

Τήνος, ένας αληθινά προικισμένος από την Φύση τόπος, που αν τον διασχίσεις μέσα από τα υπέροχα μονοπάτια του θα ανακαλύψεις τον μοναδικό φυσικό πλούτο με τα σπάνια είδη πτηνών και φυτών.  Στα μοναδικά μονοπάτια της Τήνου, γνωστά από χρόνια στους ευρωπαίους περιπατητές που προς το τέλος του καλοκαιριού τα κατακλύζουν, συναντάς πετρόκτιστα αψιδωτά γεφύρια, βρύσες ακόμα χάνια να ξεκουράσουν τους περιπατητές.

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία άκμασε στην περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας. Βέβαια το νησί της Τήνου προσέφερε άφθονη και καλή πρώτη ύλη:  Μάρμαρο, Πέτρα και  Ερεθίσματα. Τηνιακοί μάστορες κατέληξαν να γίνουν σπουδαίοι λαϊκοί τεχνίτες που διακοσμώντας τα σπίτια, τους ναούς, τις βρύσες, τους φεγγίτες και τα εκκλησιαστικά ανάγλυφα δημιούργησαν μια μοναδική λαϊκή τεχνοτροπία που εξακολουθεί να είναι ζωντανή και σήμερα. Έτσι το νησί της Παναγίας έγινε συνάμα και το νησί των καλλιτεχνών όπου μεγαλούργησαν οι σημαντικότεροι Έλληνες μαρμαρογλύπτες αλλά και ζωγράφοι όπως: Δ. Φιλλιπότης, Γ. Βούλγαρης, Λ.Σώχος, Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Νικόλας Γύζης.

Η Τήνος είναι ένα ζωντανό μουσείο Αρχιτεκτονικής και Καλλιτεχνικής παράδοσης που γίνεται αντιληπτό αμέσως μόλις κατέβεις από το πλοίο. Μόλις περπατήσεις στην ενδοχώρα και στα χωριά της, τότε κατακυριεύεσαι και η επιθυμία να κατοικήσεις εδώ ξυπνά μέσα σου.

Τήνος, το νησί της φυσικής ομορφιάς , της παράδοσης και της κουλτούρας.
 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Γαστρονομία δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Η Τηνιακή Κουζίνα είναι μοναδική σε σημείο που πολλοί την αποκαλούν Γαστρονομικό Νησί. Η αφθονία των πρώτων υλών σε κτηνοτροφικά είδη αλλά και η αυτάρκεια της σε γεωργικά προϊόντα συνθέτουν το τέλειο περιβάλλον για την δημιουργία εξαιρετικών γεύσεων. Μερικά από τα αντιπροσωπευτικά της προϊόντα είναι : η Τηνιακή Κάπαρη και ο Κρίταμος που βγαίνουν στα βράχια δίπλα στην θάλασσα, το Τηνιακό μέλι από Φρύγανα, η Λιαστή ντομάτα, η ντόπια Μυζήθρα και Γραβιέρα, το πικάντικο Λουκάνικο και η Λούζα. Στα γραφικά ταβερνάκια στα χωριά μην λησμονήσετε να δοκιμάσετε τους Ρεβυθοκεφτέδες, τους Μαραθοκεφτέδες, την Φρουτάλια και φυσικά το ξακουστό Μοσχαράκι Τήνου σε όποια συνταγή σας προσφερθεί.

 Η Τήνος, το παρεξηγημένο νησί των Κυκλάδων, μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα (Ραφήνα), σας περιμένει να την εξερευνήσετε. Οι απλοί άνθρωποι και η φύση της θα σας ανταμείψουν. Αν τύχει και βρεθείτε και σε κάποιο πανηγύρι σε οποιοδήποτε χωρίο η ξωκλήσι της, τότε η επιθυμία να ζήσετε εδώ θα αναβλύσει από την ψυχή σας.
Βρίσκεστε εδώ: Αρχικη ΤΗΝΟΣ
I accept cookies from this site.